lördag 30 mars 2013
Idag har jag och Calle färgat påskägg. Ett måste under påsken tycker jag :) Jag gick en arbiskurs med mamma när jag var yngre, där vi lärde oss att färga ägg och göra mönster med stearin. Färgen köpte jag på Panduro. Jag valde även att blanda till lite fler färger som ljusgrön, turkos och lila.


Material som behövs:
 • Ägg
 • Äggfärg
 • Värmeljus
 • Blyertspenna med sudd
 • Knappnål (huvudet ska inte vara av plast)
 
Man börjar med att blåsa ur äggen och låta dem torka. Som verktyg använder jag en knappnål fastsatt i suddet på en blyertspenna (se bild längst ner). Jag tar stearinet direkt ur ett brinnande värmeljus. Det tar ett tag att få till tekniken med stearinet, men när man gjort ett ägg eller två så är det bara att köra på. Det är viktigt att man täpper igen hålen i ägget med stearin, så att färgen inte kommer in. Sedan är det bara att göra mönster och doppa i färg i så många omgångar man känner för. Ett tips är att börja med en ljus färg och doppa i mörkare färg vart efter. Att ha svart färg är också snyggt! Dessutom är det praktiskt om ägget råkar bli "fel" färg i slutet. Då kan man alltid göra det svart. Tyvärr fick jag inte tag på svart i år. Mellan varven kan man låta ägget självtorka eller torka av med papper. När ägget är klart värmer man det försiktigt en bit ifrån ljuslågan så att stearinet smälter. Torka av med papper och värm igen. Fortsätt så tills allt stearin smält och torkats av. Detta ger ägget en fin glansig yta :) Många skulle nog bli väldigt glada över att få en äggkartong fyllda med sådana här ägg som påskpresent!2 kommentarer:

 1. oj oj så snygga ägg! Vi har målat ägg på "vanligt sätt". Det här måste jag testa ett annat år!

  Fortsatt skön påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Glad påsk till dej med! E riktigt kul att göra dem! Ja skulle kunna göra lika många ägg till imorgon igen ;)

   Radera

OM MIG

Mari
Välkommen! Jag bloggar för alla oss som älskar pyssel och handarbete. På min blogg trängs tips och idéer för alla stick- och virksugna människor. Luffarslöjd är också en favorit, så även det kommer ni att hitta här.
Visa hela min profil

ETIKETTER

FÖLJARE