söndag 19 december 2010
De här vantarna stickade jag till en nyfödd liten tjej i Norge. De är mestadels stickade med aviga maskor och två flätor frampå. Bandet mellan vantarna stickas också och sys sedan fast inuti vanten. Jag stickade den minsta storleken och använde ett gråblått garn, Drops Alpaca nr 7120, som passar lika bra till tjejer och killar. Mönstret hittar du här.
söndag 12 december 2010
De flesta av årets julklappar till släkt och vänner tillverkar jag själv. Tyvärr är det jättesvårt att kunna lägga upp bilder på dem, eftersom mottagarna då inte blir lika överraskade på julafton. Så nu fram till jul kan det bli lite snålt med inlägg, men så fort julen är slut så kommer jag att lägga upp årets julklappar på bloggen. Men ett litet julklappstips kommer redan nu :) Godiset i påsarna har jag inte gjort själv, utan köpt på en julmarknad. Jag har fyllt små cellofanpåsar (från Panduro) och sedan gjort etiketter av kartong, som jag har stansat fast, och som samtidigt håller påsen stängd. Jag är säker på att mottagarna av de här påsarna blir glada!
lördag 4 december 2010
Stommen till den här dörrkransen är färdigköpt med både små alkottar och röda bär. För att piffa upp den en aning pyntade jag den med tallkottar och ett rött band. Kottarna fäste jag med ståltråd. Anledningen till att jag gjorde en sådan här krans till dörren i år, är att jag vill kunna återanvända den även nästa år :) Man kan såklart även lägga till gran- eller enris och bara byta ut det från år till år.
lördag 27 november 2010
Det här hjärtat har jag tillverkat enligt egen design. Jag började med att skissa upp hur stort hjärtat skulle vara och sedan bockade jag till orden "God Jul" i ståltråd. Jag har även planer på att göra hjärtan med andra budskap i. När orden var klara gjorde jag ett hjärta som passade som ram och surrade sedan fast delarna med en tunnare ståltråd runt om hela hjärtat. Ett fint band fungerar som upphängning.
söndag 14 november 2010
Till december 2010 har jag virkat de här vantarna och mössan i vinterns färg nr 37 gråblå, Drops Alaska. Varje knapp är unik och gjord av trendigt buffelhorn. Ja, man kan ju i alla fall hoppas att de här är lika trendiga som accessoarerna på catwalken ;) De var åtminstone lätta att göra! Här hittar du mönstret till vantarna och mössan.
tisdag 2 november 2010
I höst har jag börjat på en knypplingskurs. Det är jätteroligt och enklare än vad det ser ut att vara. Det svåra är att lyckas vara tillräckligt koncentrerad. Jag tycker om att handarbeta framför tv:n på kvällarna, men att knyppla framför tv:n är riskabelt. Man glömmer lätt bort något i mönstret och då blir spetsen jättekonstig. Spetsen som syns här nedan heter vitsippan. Före den har jag knypplat tre lite enklare spetsar. Även dessa kommer att hamna på bloggen framöver. När man knypplar vitsippan använder man 12 par pinnar (=24 st pinnar) och det är en hel del att hålla reda på!
söndag 24 oktober 2010
Den här ståltrådsfisken har jag gjort till min fiskeintresserade pappa när han fyllde år. Den är tredimensionell och av egen design. Jag har gjort den i två delar, som jag sedan fäste ihop. Stommen är gjord av lite tjockare ståltråd och till fjäll och för ihopfästning använde jag 0,7 mm spoltråd. Fisken är ca 15 cm lång.
onsdag 13 oktober 2010
De här mjuka, röda sjalarna är de första julklapparna som blir klara. Jag kan ju inte skriva ut på bloggen vem som ska få dem, eftersom det då inte blir någon överraskning :) De är virkade med stolpar enligt det här mönstret. Jag avslutade med att virka en vågig kant runtom sjalen. När det var dags att fota så visade sig hösten från sin allra bästa sida!
onsdag 6 oktober 2010
Ojoj, jag har fått min första bloggaward! :) Tack så mycket Pysselfarmor för awarden, det känns superkul. Hon gav den till sju bloggare som "en speciell uppskattning från mig för att ni finns". Väldigt trevligt med en sådan värmande motivering i höstmörkret. Nu har jag även fått lära mig att det hör till att man berättar sju saker om sig själv när man får en award. Jag har funderat länge på vad som kunde vara intressant att berätta om mig och resultatet blev följande: 1. Jag har precis börjat lära mig att knyppla (och är på jakt efter en fräsch knyppeldyna till ett bra pris, om någon råkar har en sådan över). 2. Jag är utbildad/jobbar som tandtekniker. Det är ett roligt jobb som passar bra när man tycker om att jobba med händerna. Jag tillverkar många tandställningar i glada färger och ännu fler bettskenor. 3. Älskar fredagsmys och äter nästan alltid tortillas framför tv:n då. Just nu är Idol en favorit. 4. Har sedan starten av bloggen (juli månad) haft 1358 besök varav 651 helt unika besökare. Tack så mycket till alla som är intresserade av min blogg! Det gör mig så glad. 5. Jag är född och uppvuxen i Vasa, Finland men bor sedan 4 år tillbaka i Sverige. Det känns som om jag är här för att stanna! 6. Jag tycker om att baka och laga mat. Kvällens middag blir: Paj fylld med bacon, broccoli och paprika. 7. Jag är juloman året om, utom i december då jag räknar mig själv som en traditionell julfirare! Min julstämning drar igång på allvar i slutet på september varje år och nu i oktober tillåter jag min att börja lyssna på julmusik så smått. Dessutom måste jag börja planera julklapparna i god tid (läs augusti) för att inte känna mig stressad, eftersom min familj oftast får (och önskar sig) hemgjorda klappar. Awarden ger jag vidare till: A Brighter Day Clara stickar En nål i en höstack Fröken Elsas Virkblogg Ia Nyckelpiga Käranån Stickfrossa Jag valde att ge vidare awarden till dessa sju eftersom jag tycker att deras bloggar är inspirerande på olika sätt. Ni får nu tacka mig på er blogg, berätta 7 saker om er själva och samtidigt skicka awarden vidare till 7 andra bloggare.
tisdag 28 september 2010
Om man är välkommen eller inte, när man möts av den här skylten, får man själv avgöra. Texten är bockad av rostig taggtråd. Jag bockade till texten med dubbel taggtråd och min pappa fäste upp den på en bräda. Skylten får nu pryda vårt vedlider (vedbod).
söndag 19 september 2010
I veckan avslutade jag virk-a-long projektet, då min blommiga sjal blev färdig. Jag använde garnet som rekommenderades i mönstret i färgen 17 mörk rosa. Efter 28 hela rutor tyckte jag att min sjal var alldeles lagom stor. Den mäter nu 130 cm x 65 cm. Jag använder sjalen som en stor halsduk och då skulle den ha blivit för stor om jag virkade 55 rutor, som det stod i beskrivningen. Jag sydde ihop rutorna med samma garn som jag har virkat med och skippade den virkade kanten runt om, eftersom sjalen då inte skulle se lika lätt och skir ut längre. Den var väldigt lättgjord och jag planerar redan att virka en till sjal i ljusgrön till våren! Men det får vänta lite, för jag har så klart flera nya projekt på gång redan ;)
söndag 12 september 2010
Nu är jättefilten äntligen klar! Den består av många timmars arbete, som resulterade i 117 stycken virkade rutor. Garnet heter Drops Delight och varje nystan skiftar i olika nyanser, vilket gör att alla rutor blir unika. Om du också blir sugen på att börja virka så finns mönstret här. Jag valde att mixa färgerna lite annorlunda än i mönstret och istället för att virka ihop dem, så sydde jag med det svarta garnet. Jag tycker verkligen att den var värd allt jobb, men nu går jag vidare mot nya projekt :) Lämna gärna en kommentar om du har lust. Det vore så spännande att få veta vem som läser min blogg! Har du ingen blogg själv så välj att kommentera som "namn/webbadress" och skriv endast in ditt namn. Ha en trevlig vecka!
onsdag 8 september 2010
De här gråa, låga sockorna var jätteroliga att sticka! Ibland tycker jag att det är lite tråkigt att sticka de traditionelle skaften till sockor, det är bara samma maskor om och om igen. Men de här gick supersnabbt att få klara. Flätan ovanpå foten är verkligen pricken över i. Mönstret hittade jag här på Drops Design.
söndag 5 september 2010
Vilket tidsfördriv passar bättre en solig septembersöndag än att gå på höstmarknad?! När jag går på marknad vill jag alltid hitta något att köpa och idag blev det handfärgad merinoull i fina höstfärger. Jag har inte bestämt vad jag ska sticka eller virka av garnet än, men om någon har en bra idé får ni gärna tipsa mig!
torsdag 2 september 2010
Jag har stickat ett par tjocka, vita, ulliga, gulliga sockor att ha i stövlarna nu när hösten närmare sig på riktigt. Mönstret finns här på Drops Design. Sockorna är stickade med tjocka stickor och grovt garn. Jag har justerat mönstret lite, eftersom sockorna först blev alldeles för vida runt om vaden. När det sen var dags att fota dem kom en väldigt photogénique and simmande och ville vara med på alla bilder. Som tack för bilden "Tjocksockar och and" fick den en belöning som den snabbt åt upp!
onsdag 25 augusti 2010
De här är kanske inte några vantar... men ändå mer än pulsvärmare... alltså perfekta att ha på sig i september! I alla fall om det fortsätter att vara såhär kallt och regnigt. Mönstret hittar du här, på Drops Design. Jag har inte använt det garn som föreslås, utan jag använde istället upp restgarner i passande färg som jag hade hemma.
onsdag 18 augusti 2010
Jag har stickat två olika handledsvärmare, som nog får stanna i byrålådan några veckor till i väntan på hösten. På den här fina bloggen hittar du beskrivning till "Muddar med fläta". Har du aldrig stickat flätstickning förr så är det här det perfekta projektet att öva på. Jag valde att inte sticka tummen, utan lämnade bara en öppning. Här hittar du mönstret till de jättemysiga mörkgrå handledsvärmarna. De ser mer avancerade ut än vad de är, så tveka inte att prova sticka dem.
tisdag 17 augusti 2010
Jag blev jättepeppad och glad när jag hittade en virk-a-long idag! :) Klicka här om du också vill hitta den. Vi som deltar kommer att virka en jättesnygg sjal från Drops Design. Nu gäller det bara att välja garn och bestämma sig för vilken av alla färger som blir snyggast! Vi börjar den 1 september, och slutar när sjalen bestämmer sig för att bli klar. Ingen stress, ingen press, alla virkar i sin egen takt. Blev du sugen? Joina du med! Mönstret verkar inte allt för krångligt, och hela poängen med en virk-a-long är ju att man kan hjälpa varandra under tiden alla virkar sin egen sjal.
söndag 15 augusti 2010
Det här halsbandet har jag gjort åt min mamma, enligt en beskrivning ur boken "Smycketråd och pärlor" av Linda Jones. Är man det minsta intresserad av att göra smycken av tråd, så är den här boken ett hett tips på massa bra inspiration! Jag använde försilvrad tråd till det här smycket, men man kan självklart även använda silvertråd. Jag valde försilvrad koppartråd eftersom den är billigare än riktig silvertråd och för att den är lättare att jobba med.
tisdag 10 augusti 2010
Hjärtkroken har jag gjort enligt en klassisk gammaldags modell. Den är snabbgjord och man kan till exempel göra flera stycken och sätta på rad på en vackert grånad bräda. Den här kroken gjorde jag åt min pappa. Kroken är inspirerad av hällristningar och föreställer en familj som fiskar. Den är fotograferad på en gammal kappa från 1950-talet.
Den här trådrullehållaren i luffarslöjd är jätte rolig och enkel att göra! Beskrivningen hittar du här, på tv-programmet Strömsös sida. Jag har inte följt mallen på sidan exakt, utan jag har justerat till den lite för att få en egen form. Förutom trådrullehållaren finns det massa annat att inspireras av.
torsdag 29 juli 2010
De här små figurerna har jag virkat enligt mönster ur Mia Bengtssons bok "Virka amigurumi". Den är en väldigt bra nybörjarbok om man vill prova på att virkar de här japanska amigurumisarna. Allt du behöver veta finns beskrivet in i minsta detalj! Den lilla grå musen är lite lättare att virka, medan sköldpaddan kräver lite mer jobb. Du kan variera storleken på figurerna genom att virka med tjockt eller tunt garn. Blir du sugen på att börja nu direkt, så finns det även massor med gratismönster på internet. När man har gjort några stycken blir man supersugen på att designa några egna. Kanske lyckas jag knåpa ihop någon under sommaren att visa upp här!
tisdag 27 juli 2010
Den här korgen virkade jag enligt ett mönster som jag har köpt från Marks & Kattens. Jag använde ett rosa bomullsgarn och virkade med dubbelt garn och virknål nr 4. Den består av fasta maskor. Egentligen behövs det inget speciellt mönster för att virka en sådan här korg. Du virkar först en rund eller fyrkantig bottenplatta, sedan virkar du väggarna runt om den tills korgen är så hög som du önskar. För extra stadga kan man sedan vika ner en kant runt om. Jag tycker det blir lite extra snyggt så! Ju grövre garn desto stadigare korg.
måndag 19 juli 2010
Det ligger en del jobb bakom en sådan här skål, men det är mödan värt att försöka göra en! Man kan variera utseendet i det oändliga. Behöver man inspiration finns det flera böcker om luffarslöjd. Idén till just den här skålen fick ja när en arbetskompis visade ett fat som hon hade fått.
fredag 16 juli 2010
I jakten på de perfekta blomlådorna kom jag fram till att butikernas utbud inte var stort nog. Jag hittade de här blomkrukorna i zink på Jula och det sa klick direkt! Genom att borra små hål på sidorna kunde jag fästa kedjor i lådorna och sen montera upp dem på balkongräcket med hjälp av dem. Jag tror att pelargonerna blev nöjda, för de ser ut att trivas.
tisdag 13 juli 2010
Mönstret till de här söta tossorna hittar du här på Drops Design, Garnstudio. De är enkla, snabbvirkade och ett måste inför sommaren 2010! Som dekorationsknapp användes stora vita pärlor, från t.ex. Panduro.
måndag 12 juli 2010
I helgen lade jag in en del av årets gubbar på burk, i form av jordgubbssylt. Jag provade att använda syltsocker istället för vanligt socker, och det fungerade utmärkt. Jag använde 1 del syltsocker till 3 delar bär. Nu är det bara pannkakorna som fattas!
torsdag 8 juli 2010
En liten prinsesstårta kan med fördel användas som nåldyna. Den här har jag virkat enligt ett mönster ur boken "Virka amigurumi" av Mia Bengtsson. Den är mycket enkel och snabbvirkad. Ju grövre garn desto fortare går det!
Den här lilla necessären med en blomma på har jag virkat av mörkblått och vitt bomullsgarn. Jag har virkat två likadana randiga delar med fasta maskor och sedan virkat ihop dem längs tre sidor. Överst har jag sytt i en dragkedja. Blomman i vitt, som består av två blommor ovanpå varandra, har jag sytt på sist. Ett tips är att först välja dragkedja och sedan virka sidorna i lämplig storlek.
Ett varmt välkomnande vill jag ge mina gäster med den här skylten vid dörren. Det här är en variant anpassad för blomkrukor, man man kan så klart även göra en skylt som hänger på dörren.
En regnig eftermiddag tillverkade jag de här ståltrådsblommorna. Tanken är att man ska dekorera sina blomkrukor och rabatter med dem. De är inte så svåra att göra, så prova gärna själv! För vem blir inte lycklig över att få en blomma som blommar för evigt i present? Man börjar med att böja till kronbladen i valfri from av 1 mm tråd. En avbitartång är ett måste och en rundtång och plattång är bra att ha. Av 0,7 mm järntråd på spole formar man pistiller till blommans mitt. Samma tråd används för att surra fast pistillerna på en 1,5 mm tjock järntråd (som bildar blommans stjälk). Sen surrar man även fast kronbladen. När sista biten av kronbladens trådändar är täckta med tråd klipps den av. Till sist böjer man ut kronbladen från stjälken som man vill ha dem och hittar en fin plats att plantera sitt alster på.

OM MIG

Mari
Välkommen! Jag bloggar för alla oss som älskar pyssel och handarbete. På min blogg trängs tips och idéer för alla stick- och virksugna människor. Luffarslöjd är också en favorit, så även det kommer ni att hitta här.
Visa hela min profil

ETIKETTER

FÖLJARE